Wat doe ik

Grotere koppels? Geen probleem

Koppelbehandeling in de moderne rundveehouderij is twee keer per jaar wenselijk om een goede klauwgezondheid te kunnen waarborgen. Afhankelijk van de hoeveelheid koeien kunnen we door gebruik van een tweede klauwverzorger grotere koppels probleemloos bekappen in een dag!

In onderstaande film tonen wij een impressie van klauwverzorging in grotere koppels.


Melkveehouder aan het woord over Albert Hofstra


Koppelbehandeling 330 koeien


Koppelbehandeling


Wij werken met de AluHooftrimmer klauwbekapbox


Kreupele koeien, herkennen in het voortraject

Voorkomen is beter dan genezen, maar desondanks blijven er altijd kreupele koeien aanwezig. Van belang is de aandoeningen waardoor een koe kreupel is te herkennen en vroegtijdig te behandelen. De gevolgen van klauwproblemen zijn

  • Productiedaling
  • Gewichtsverlies
  • Afname vruchtbaarheid (langere tussenkalftijd)
  • Meer kans op mastitis (vaker en langer liggen)
  • Extra arbeid
  • Hogere veeartskosten
  • Vervroegde afvoer

Kreupelheid kost circa € 50,-- per aanwezige koe per jaar op het bedrijf. De individuele kosten per kreupele koe lopen met gemak op tot circa € 200,-- per jaar. Onderstaand een overzicht van de meest voorkomende klauwaandoeningen.


Abonnementen, voor een periodieke verzorging

Periodiek (afhankelijk van uw wensen) systematisch koeien bekappen, die circa 60 tot 100 dagen in lactatie zijn, droge koeien (preventief klauwverzorgen) en uiteraard koeien die kreupel zijn behoren tot deze vorm van routine. Met name deze manier van klauwverzorgen spreekt een steeds grotere groep veehouders aan, die niet alleen aan robotmelking doen maar ook de "traditionele" veehouder kiest voor zo veel mogelijk rust in zijn koppel koeien.


Hygiëne, een constante factor

Hygiëne, een constante factor

Hygiëne staat bij mij hoog in het vaandel, wij komen met een schone box, gereedschap en uiteraard met schone werkkleding. Zodra de werkzaamheden gereed zijn verlaten we het bedrijf vanzelfsprekend ook weer met een schone box!